Нашата мисия

Клуб „Родолюбие и отечествознание“ е независима младежка организация, стремяща се към разпространението на българската история, култура и традиции. Целим поддържането на патриотичния дух сред обществото и в учебните заведения в България и извън нея. Освен с академичнa дейност, Клубът насърчава спортните и благотворителните инициативи. Организират се и пътувания из различните краища на страната с цел прякото опознаване на Родината ни.

Юни 2018

Клуб „Родолюбие и отечествознание“ е основан през юли месец 2018 година от Владимир Чешмеджиев. Клубът започва своето развитие като ученически в Първа английска езикова гимназия.

Още есента на същата година започват редовни срещи между учениците в гимназията. Организират се публични лекции с видни български общественици, историци, етнолози, езиковеди и др.

С времето интересът към дейността на КРО нараства. Ученици от различни гимназии се включват в разнородните инициативи. В началото на 2019-та година Клуб „Родолюбие и отечествознание“ е формално учреден и в други гимназии в София, а активните му членове организират срещи и беседи с ученици от целия град. Многократно са посетени началните училища 109-то и 112-то.

През същата година започва печатното издание на материалите на Клуба – вестник „Родолюбие“. Тиражите от вестника се разпространяват както сред ученици и студенти, така и сред обществото. Определени бройки тиражи сa разпратени на български общности зад границите на България, с цел поддържането на родолюбивия им дух и в опит да бъде намалена липсата на българска литература (историческа и художествена). Преждевременно интересът към КРО продължава да нараства. Оформят се основите на бъдеща младежка родолюбива организация.

На 27-ми ноември 2019 година Клубът организира масовата лекция – „100 години Ньойски договор“. Основната тема са поледиците на тежкия договор – страданията на стотиците хиляди бежанци, политическите репресии на българските общности и политическите клаузи на договора.

След историческата лекция, проведена в Софийския университет, е проведено шествие от ученици и студенти в центъра на София. Поднесени са венци, цветя и свещи на Паметника на загиналите от Първи пехотен Софийски и Шести пехотен Търновски полк при Първа софийска пехотна дивизия в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война.

По време на пандемията Клубът е принуден да преустанови или измени напълно основната си дейност – редовните срещи между учениците и публичните лекции. Всички редовни срещи между ученици и студенти започват да се осъществяват дигитално и ежеседмично. А всички изработени материали се публикуват в интернет пространството.

На 17-ти септември 2020 година на събрание на Студентски съвет при Софийски университет КРО е одобрен за „студентски клуб“, което разшири възможностите му в академичната среда на престижния университет.

На 22-ри септември същата година, КРО започна работа в училища и гимназии извън София.

От тогава са проведени десетки редовни срещи с ученици от различни гимназии.

На 27-ми ноември 2020 година КРО проведе за втора поредна година паметното шествие „100 години Ньойски договор“, като отдаде почит към загиналите във войната и жертвите на последиците на договора. Тази година бе поставена нова тематика в събитието. КРО напомни, че за много от задграничните български общности репресиите продължават. Поради това по време на шествието се развя знаме с текст „Солидарност с българите в Сърбия“, чиито права редовно биват отнемани.

По време на шествието са раздавани печатани материали от беседата на КРО с Иван Николов – председател на културния център в Босилеград, Сърбия. Материалите могат да бъдат намерени на сайта.

Декември месец 2020 година КРО, съвместно с учениците от независимата младежка организация – „Наследството на народа“, организира благотворителна кауза в полза на сираците в дома на отец Иван в Нови хан.

Акцията включваше разпространението на информация из всички социални мрежи и интернет пространството за нуждата от храна и потребности за домовете.

Проведе се събиране на дарение в продължение на месец, като парите бяха използвани за набавянето на нужната храна. Извършени бяха няколко доставки със стотици килограми хранителни продукти.

2021 година започна с началото на кампанията на КРО за събиране на български книги за българите в Македония.

Гражданите със запазена българска идентичност в Република Северна Македония стават ежедневно жертва на дискриминация, насилие и репресия от държавните институции. Един от начините да им бъде помогнато е като се даряват книги на български език. Кампанията е отворена и постоянна – всеки може да се включи и няма срокове, в които да дари книгите. Кампанията е вдъхновена от инициативата на председателя на фондация „Македония“ – Виктор Стоянов, който самостоятелно започна разпространението на българска литература из Република Северна Македония.

На 19-ти февруари 2021 година за трета поредна година бе отбелязана датата от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, като на събитието присъстват ученици от много софийски гимназии.

На 3-ти март 2021 година учениците и студентите от КРО посетиха Габрово, Шипка, Етъра и Соколския манастир в поредната инициатива за пряко опознаване на Родината.

На 14-ти април 2021 година по случай 200 години от рождението на Патриарха на революционната дейност – Георги Стойков Раковски, учениците и студентите посетиха град Котел и Жеравна. А учениците в София отдадоха почит пред паметника на героя.

Дейността продължава! Присъединете се към нас!