Българската история на македонските градове - Гевгели

От

Димитър Панчев

Български полицаи в град Гевгели - 40те.

Български полицаи в град Гевгели - 40те.

Публицистичен

С пълна пара продължаваме инициативата „ Българската история на македонските градове“ като днес ще ви разкажем факти за града Гевгели. Факти, които със сигурност са премълчавани от поколения и за които тамошните хора дори не подозират. Четете македонци! „Знайте своя род и език“ и се гордейте!


Съвременното развитите на Гевгели започва в средата на XIX век. Църквата „Възнесение Господне“ („Свети Спас“) е от 1842 година. През 1873 година е построена железопътната линия Скопие – Солун, минаваща през града. Гевгели е център на каза в Солунския вилает на Османската империя.

Географско положение на град Гевгели

Географско положение на град Гевгели


Александър Синве („Les Grecs de l’Empire Ottoman. Etude Statistique et Ethnographique“), който се основава на гръцки данни, в 1878 година пише, че в Гевгели (Ghevghéli), Воденска епархия, живеят 1740 гърци. Етнос македонци в изследването не е регистриран.


В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година, Гергеля (Gherghelya) е посочен като град с 248 домакинства със 108 жители мюсюлмани, 1056 българи и 27 цигани. Етнос македонци не е регистриран.


Ето как изглежда град Гевгели днес

Ето как изглежда град Гевгели днес


През май 1878 година Георги Баялцалиев и Ичо Доганов от името на Гевгелийската българска община подписват Мемоара на българските църковно-училищни общини в Македония, с който се иска присъединяване на Македония към новообразуващата се българска държава.


Густав Вайганд, „Аромъне“, 1894 г.

На 14 юли 1895 година Гоце Делчев основава комитет на ВМОРО в града. През 1896 година е издигната екзархийската (тоест, подкрепяща Българската екзархия) църква „Св. св. Кирил и Методий“.


Според статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) в 1900 Гевгелий е малък градец с 3000 жители българи, 650 турци, 175 черкези, 120 власи и 230 цигани. Етнос македонци в изследването не е регистриран.В конфесионално отношение Гевгели е разделен на българска екзархийска и патриаршистка част. По данни на секретаря на Българската екзархия Димитър Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“) в 1905 година в града има 1840 българи екзархисти, 2240 българи патриаршисти гъркомани, 80 българи патриаршисти сърбомани, 8 българи униати, 15 гърци, 72 власи, 30 албанци и 90 цигани. В града функционират две български и две гръцки училища – по едно основно и прогимназиално. Етнос македонци в изследването не е регистриран.Сведения за българския характер на Гевгели и околността ни дава и Ангел Динев и неговото изследване за революционното минало на гр. Гевгелия и Гевгелийско, публикувано в поредица на вестник "Македония" през септември и октомври 1932 год. Ангел Динев (1891-1952) е деец на ВМОРО и на ВМРО (обединена), български и югославски общественик, новинар, публицист, историк и политически работник, ръководител на Гевгелийското братство и чиновник в Българското министерство на земеделието, след 1934 г. минава на македонистки позиции.

Прилагаме снимка на корицата от оригинален екземпляр, както и на страниците, в които недвусмислено е разкрит българският характер на град Гевгели и околните села. За „македонци“ данни в статията, дълга над 30 страници – няма. Основни действащи лица са българите, гъркоманите и турците.


Двама мъже от село Смоквица, Гевгелийско - Иван Касапов и Тодор Гайдов участват в българското опълчение и в боевете на връх Шипка – 1877г.. Там първият е ранен от турците. В крайна сметка и двамата герои оживяват.


При избухването на Балканската война в 1912 година 63 души от Гевгели се записват доброволци в Македоно-одринското опълчение. Градът е освободен в средата на октомври от четите на Ичко Димитров, Михаил Радев и Георги Тодоров, които са част от Първа отделна партизанска рота на Македоно-одринското опълчение. В града се установява военно-административна българска власт.


На 20 юни 1913 година, по време на Междусъюзническата война, Гевгели е обстрелван от гръцката армия, а 33-ма българи католици са отведени на заточение. Католическият свещеник Ван ден Пукхейд пише:


„ Когато този град падна в гръцки ръце, тамошното българско население и онова от Сеово избяга зад вардарския мост. Какво правят гърците? Стрелят с топове върху нещастните бежанци... всички младежи от 10 години нагоре били изклани"


Български военни позират пред жп гарата в града - 40те години.

Български военни позират пред жп гарата в града - 40те години.

Представяме ви и оцветена фотография(началната снимка) от 40те години на миналия век, на която позират български полицаи от града.

Димитър Панчев

Димитър Панчев в е студент в специалност “История и геополитика на Балканите” в Софийския университет. Има задълбочени интереси в областта на прабългарската история, кирилометодиевистиката, Македонския въпрос и българските общности в чужбина.

Прочети още

Битоля днес

Българската история на македонските градове - Битоля

Димитър Панчев

Скъпи приятели! Отново настъпи моментът да си припомним заедно историята на една от най-будните български местности в миналото – Македония! От днес започваме инициативата „Българската история на македонските градове“, в която ще разкрием най-унищожителните и неоспорими факти за македонистите. Ще направим това чрез факти за историята на всеки един от по-големите градове на територията на днешна Република Северна Македония!

Дома за сираци на отец Иван в Нови хан

Помощ за отец Иван

Владимир Чешмеджиев

Клуб „Родолюбие и отечествознание“, заедно с ученически клуб „Наследството на народа“ продължават своята кампания за набиране на средства за дома „Свети Николай“ на отец Иван в Нови хан. Отецът се грижи за сираци и хора в нужда. Към момента, по данните, които отец Григорий, син на отец Иван, ни сподели в дома има над 200 души, като над 100 от тях са деца. Тази година се оказа изключително тежка за всички ни и поради това даренията за дома се оказват недостатъчни. Молим Ви за пореден път да подпомогнете каузата, като дарите средства пряко в банковата сметката на отец Иван или донесете хранителни продукти и продукти от първа необходимост в дома лично.

Иван Николов

Българите в Западните покрайнини - беседа с Иван Николов

Владимир Чешмеджиев

Иван Николов е роден е на 14 март 1959 година в село Ресен, Община Босилеград, Западните покрайнини. Следва право и още като студент се обявява против сръбската асимилаторна политика над българите в тогавашната Социалистическа федеративна република Югославия. След 1990 година е един от идейните творци на Демократичния съюз на българите в Югославия. Иван Николов е редактор е сп. „Бюлетин“ в Босилеград. От 1997 година е председател на българския Културно-информационен център „Босилеград“. Като активен общественик е написал над 400 статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител е на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Автор е няколко книги и стихосбирки за българите зад граница, носител е на награда за родолюбива песен от Сдружението на българските писатели. Интервюто ни с него е свързано с навършването на 101 години от подписванието на Ньойския договор. С този документ целим да запознаем обществото с историческите събития и да насочим неговото внимание към случващото се с българите зад граница днес. Приятно четене!