Цветница

От

Виктория Крумова

Публицистичен

Цветница, този така хубав и светъл християнски празник, събира семействата ни, независимо дали за да отпразнуваме приближаването на Великден, или именния ден на близки хора.


Хиляди българи ежегодно се тълпят в храмовете, за да вземат осветена върбова клонка и да сплетат венче, което после да окачат на вратата си, за да защитят дома си от злини и болести. През годините закачването на венчетата се е превърнало в традиция, окичвали са и животните, а със свежи върбови листенца са захранвали малките пиленца за да не боледуват.


Православната християнската църква отбелязва на Цветница влизането на Иисус Христос в Йерусалим. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат Божият Син, след като ден по-рано връща от мъртвите Лазар (събитието, отбелязвано на Лазаровден). Тържественото посрещане в Йерусалим на Цветница, бележи началото на Страстната седмица, в която Иисус бива предаден, разпнат и в последствие възкръсва.В различните части на България се извършват различни обичаи. Следобедът на Цветница (в някои райони – още вечерта на Лазаровден) възрастни жени отвеждат лазарките на реката за да си изберат кумичка или кума. Всяко момиче свива венец от върба, наричан търкалце или колелце. После пускат венците едновременно в реката и пеят специална песен. Момата, чието венче отплува най-далеч, става кума/кумичка. Момичетата я понасят на ръце и с песни към селото.


В Софийско, кума се избира, като лазарките теглят чоп. В някои села поставят върху дървена бухалка за пране на дрехи толкова залци, колкото са лазарките и ги пускат по течението – момата, чийто залък стигне най-далеч, става кума. След това всички отиват в дома ѝ ,като по пътя кумата шета (играе), а останалите пеят. В дома на кумата разделят получените при лазаруването дарове, след което сядат на обща трапеза.В района на Добруджа кумиченето се изпълнява не за да се избере кума на лазарките, а за да се види коя мома ще се омъжи първа, втора и т.н. през годината, според това чий венец отплува най-далеч.


Честит имен ден на всички, които носят имена на цветя и дървета!


Виктория Крумова, ученичка от Първа английска езикова гимназия.

Прочети още

Българската история на македонските градове - Крушево

Димитър Панчев

🔴Крушево е град в Северна Македония, център на Община Крушево. Намира се в западната част на страната и има население от 5330 души. Града е разположен в котловина, с източно изложение в началото на река Долче, на надморска височина от 1250 метра.

Интервю с Костандина Бело - родолюбива българка от Албания

Владимир Чешмеджиев

Едва през последните години в България започна да се говори повече за българските общности в Албания. Наскоро бе постигнат и един безспорен успех, а именно признаването на българското малцинство в албанската държава. Това гарантира правата на нашите сънародници и улеснява поддържането на културата и езика.

Димитър Панчев, Васил Енчев и Диан Борисов на гроба

Съдбата на Илия и Димитър Тромпеви и един малък жест към тях...

Димитър Панчев

🔴Всеки един българин, който някога е присъствал на погребението на близък, неизбежно се е сблъсквал с българската действителност, обладала повечето ни гробищни паркове. Бутнати кръстове, преместени плочи, обрасли до неузнаваемост гробове, боклуци и представители на гробищната мафия са само част от тази действителност. Вместо да ви описваме тази позната до болка действителност, в следващите редове ще ви разкажем накратко как прекарахме няколко часа от нашия следобед в Централните софийски гробища...