Деветоюнски преврат

От

Димитър Панчев

История

През нощта на 8 срещу 9 юни 1923 г. армейски части под ръководството на Военния съюз извършват държавен преврат, отстранявайки оглавявано от Александър Стамболийски правителство на БЗНС.


През април 1923 г. на предсрочните парламентарни избори БЗНС печели 212 от 245 места в парламента. След съставянето на новото правителство Военният съюз започва да подготвя военен преврат, като се свързва с цар Борис III и с лидера на ВМРО – Тодор Александров. На 25 май се определя датата на преврата и се уточняват плановете на операцията.


Действията в София започват в 3 часа сутринта на 9 юни, а половин час по-късно се включват организациите в провинцията. В резултат на преврата правителството на Александър Стамболийски е свалено и е съставено ново начело с Александър Цанков, включващо представители на всички опозиционни партии без комунистическата. По обяд същия ден след потвърждение от гарнизоните в страната и реакцията на чуждите посолства цар Борис III утвърждава с указ новия кабинет.


Александър Стамболийски е заловен на 14 юни и по нареждане на правителството е убит от група на ВМРО.


Той остава в историята като един от най-противоречивите български политици.  По негово време се създава прословутата Оранжева гвардия, която буквално тероризира градската интелигенция. Видни опозиционери са хвърлени в затвора. Стамболийски обаче провежда и важни реформи като аграрната реформа. Въвеждането на трудовата повинност, при която за големите държавни строежи биват мобилизирани мъже на 20 и девойки на 16-годишна възраст, се оказва изключително ефективно, защото подпомага съживяването на съсипаната от войната икономика.


Във външната си политика Стамболийски пренебрегва българите в Македония и тяхната съдба и си спечелва мощен враг в лицето на ВМРО.


Властването на Стамболийски поставя началото на  период на разединение в българското общество и завършва с преврата на 9 юни.


Определяни според политическата конюнктура в диапазона от „възстановяване на демокрацията“ до „фашистки преврат“, събитията от 9 юни 1923 година имат драматични последствия в страната през следващите години, когато България е на практика в състояние на прикрита гражданска война.

Димитър Панчев

Димитър Панчев в е студент в специалност “История и геополитика на Балканите” в Софийския университет. Има задълбочени интереси в областта на прабългарската история, кирилометодиевистиката, Македонския въпрос и българските общности в чужбина.

Прочети още

Българи ли са Кирил и Методий?

Димитър Панчев

Днес освен преклонение пред българската писменост, език и култура се отдава и почит на Светите братя Кирил и Методий, както и на техните ученици. Всяка година по всички медии се пропагандира с цяло гърло как Кирил и Методий са гърци, славяни или дори македонци по произход, но за тезите относно българския им произход упорито се мълчи. В настоящата статия за съвсем кратко време ще можете значително да обогатите знанията си за двамата братя и да се убедите, че неслучайно българският народ почита с такова дълбоко уважение своите най-велики български просветители и културни водачи. За да изведем доказателствата, се позовахме на мненията на водещи български историци като например проф. Божидар Димитров, проф. Пламен Павлов и др..

Георги Мамарчев - Котленският възрожденец

Стефан Бакрачев

Георги Мамарчев е роден през 1789 година в Котел. Учи в килийното училище в родния си град. Малко се знае за юношеските му години. Предполага се, че след като напуска родния си край, става наемен работник във Влашко. През Руско-турската война от 1806-1812 г. Мамарчев е включен в щаба на формираната през 1811 г. Българска земска войска с численост 15 хиляди души.

Негово Величество цар Борис III

127 години от рождението на цар Борис III

Диан Борисов

По случай навършването на 127 години от рождението на Негово Величество цар Борис III, ние от клуб “Родолюбие и отечествознание“ сме Ви подготвили откъси за живота на царя. Два от разказите са взети от “Биографични бележки“ на Ненчо Илиев, другия е от мемоарите на Коста Скутунов “Бурни времена“ За много дълго време Негово Величество бива отричан от едни и превъзхваляван от други. За това по този случай сме решили да покажем какво показват действията на Царя, записани от неговите близки и съвременници.