Димитър Миладинов

От

Димитър Панчев

Публицистичен

🔴“Между това моите старания за нашия български език и българските песни, според Вашата поръка, са ненадминати” - из писмо на Димитър Миладинов до Виктор Григорович, Охрид 25 февруари 1846 г. 👉цялото писмо и още много други прочетете по-надолу в материала! 🇧🇬


🔴На 11 януари 1862 г., най-вероятно отровен от гръцки фанариоти, в затвора в Цариград умира Димитър Миладинов. Няколко дни по-рано умира и брат му Константин, тръгнал да го спасява.


🔴Димитър е роден е през 1810 г., в град Струга. Послушник е в манастира „Свети Наум“. Учи през 1829 г., в гръцко училище в Охрид при Димитър Мокрянин. В годините 1830 – 1832 г. работи като учител една година в Охрид, след което отново продължава образованието си в гимназията в Янина (1833 – 1836 г.). Учителства в Охрид, но е принуден от гръцкия владика да напусне училището. Преподава в училищата в Струга, Кукуш и отново в Охрид. В следващите години е учител в село Магарево-Битолско, както и в гръцкото училище в Битоля.


🔴През 1856 г., като учител в Прилеп успява да въведе изучаването на български език в гръцко училище. Заради родолюбивата си дейност е преследван от гръцкото духовенство, но продължава борбата за равноправие на българите. Обнародва дописки в „Цариградски вестник“ (1860 г.), обикаля македонски села и градове, за да събира помощи за дострояването на българския храм „Свети Стефан“ в Цариград. Обявен е за „царски душманин“, за което е арестуван от турски власти на 16 февруари 1861 г. Лежи в затворите в Охрид, Битоля, Солун и Цариград.


🔴Арестуван е заради клевета на гръцкия владика Мелетий Преспански и Охридски, и след като е арестуван в Струга, през Битоля и Солун е откаран в Цариградския затвор, където умира на 11 януари 1862 година. Има съмнения, че е отровен заедно с брат си Константин от фанариоти. Официално е обявено, че са умрели от тиф.


🔴Основната заслуга на Димитър Миладинов е събирането и издаването на сборник с автентични български народни песни от Македония под заглавието „Български народни песни“ (юни 1861 г., Загреб, заедно с брат си Константин Миладинов).


🔴В днешна Северна Македония се издава под наименованието "Сборник", за да се избегне там автентичното "Български народни песни".


⚠️⚠️⚠️В секцията с изображения ви показваме една изключително малка част от документалното наследство на двамата братя. От цялата им налична кореспонденция, както и от другите документи, може да се заключи категорично, че двамата братя са българи по произход и по-важното - сами го заявяват многократно. Както и ще се убедите в представените по-долу материали.


🔵Представяме ви оригиналната корица на изданието “Български народни песни” от 1861 година, както и страници от книгата на БАН “Братя Миладинови преписка”, придружени със снимки на техните оригинални писма и документи.


🔵Страниците от книгата са представени последователно. Най-лесно нашите читатели може да се ориентират по номера на страниците в долния десен ъгъл на всяко изображение.


⚠️Призоваваме македонистите край Вардар незабавно да престанат да посягат на българската история! Нека те първи прочетат документите!

⚠️Вижте всички снимки тук.⚠️

Димитър Панчев

Димитър Панчев в е студент в специалност “История и геополитика на Балканите” в Софийския университет. Има задълбочени интереси в областта на прабългарската история, кирилометодиевистиката, Македонския въпрос и българските общности в чужбина.

Прочети още

84 години от рождението на последния български цар

Стефан Бакрачев

На днешната дата рожден ден празнува Негово Величество Симеон ll Сакскобургготски. Негово Величество е роден в София през 1937 с титлата княз Симеон Търновски. Син е на цар Борис III и на царица Йоанна Савойска, брат на Княгиня Мария Луиза Българска и престолонаследник на българския трон. Произхожда по бащина линия от рода Сакс-Кобург-Гота и от рода на Орлеаните. Прабабата на Негово Величество е Клементина Бурбон-Орлеанска, дъщеря на краля на Франция Луи-Филип. По майчина линия Негово Величество е свързан с италианската кралска династия на Савоите и с черногорската династия. Негов кръстник е генерал Данаил Николаев.

Българската история на македонските градове - Скопие

Диан Борисов,

Димитър Панчев

🇧🇬Скопие е столицата и най-населеният град в Северна Македония с 668 518 жители по данни от 2006-та г..

Сава Филаретов - будителят от Жеравна

Владимир Чешмеджиев

Сава Филаретов е будител, деец и преподавател, допринесъл изключително за българската книжнина и в националната борба срещу гръцкото църковно иго. Дейността му, обхващаща няколко региона на българската диаспора, се оказва от съществено значение и с основополагащ ефект в различни направления, като от особена важност е приносът му към развитието на просветителското дело.