Облагородяването на гробно място на български офицери

От

Димитър Панчев

Публицистичен

Членове на клуб “Родолюбие и отечествознание”, заедно с доброволци, за втори път участваха в облагородяването на гробно място на български офицери.

⚰️🇧🇬През Първата световна война убитите и изчезнали по бойните полета български войници и офицери са над 100 хил. души.


☠️Някои от тях завинаги оставят костите си по тези полета. Други са погребани във военни гробища, които остават извън територията на България. Впоследствие, дори в по-ново време, те са ставали обект на вандалски и шовинистични прояви, взривявани са, чупени са с чукове и др..


➡️В „Централните софийски гробища“ има стотици гробове на загинали български офицери и войници. Много от тях са в окаяно състояние, а времето дори е заличило някои от тях. Въпреки че тези свещени места за поклонение се намират в европейска столица, в 21-ви век, те са забравени и неподдържани.


⚠️Това са гробовете на нашите прадядовци, прабаби, техните близки, познати, съседи, приятели и роднини. Това са гробовете на представители от българския народ, които са умирали с боен вик, за да защитят земята, върху която стъпват. Нашите деди заслужават цялото ни внимание, уважение и преклонение, защото те загинаха в бурни времена, изпълнявайки свещения си дълг да защитят своите семейства – да защитят НАС – идните поколения.


🇧🇬🇧🇬🇧🇬В конкретното място за вечен покой, което се постарахме да облагородим, почиват:


🔴МАЙОР П. КАТРОВ


🔴КАПИТАН К. ХРИСТОВ


🔴КАПИТАН Н. НОЕВ


🔴ПОРУЧИК О. З. К. ВАСИЛЕВ


🔴ОФ. К-Т О. З. К. СИРАКОВ


➡️Офицери от I-ви пехотен софийски полк, загинали геройски в боя при връх Дрянова глава, който е завзет в средата на октомври. Тези смели мъже загиват още в първите часове от бойните действия между България и Сърбия, които са в състояние на война от 1-ви октомрви. Бойците ни загиват на 2-ри октомври. (а не както пише на камъка - септември).


🔴ПОКЛОН ПРЕД САМОЖЕРТВАТА ИМ!


⚠️⚠️⚠️Нашият призив е – самоорганизирайте се и нека да приведем във вид гробовете на нашите герои, на нашите деди.


⏳Нужни са 2 часа свободно време, няколко чифта ръкавици, градинска ножица, тесла или какъвто друг инструмент имате подръка. ⚠️Но внимание! Много пазете интсрументите, тъй като ние оставихме едно гребло точно за 3 минути извън нашия поглед и то беше откраднато. Да, откраднато...


➡️Нека повече хора се запознаят с действителността в българските гробищни паркове, и по-важното – нека чрез силата на самоорганизирането, уважението и културата да се преборим за една много по-добра реалност!

Димитър Панчев

Димитър Панчев в е студент в специалност “История и геополитика на Балканите” в Софийския университет. Има задълбочени интереси в областта на прабългарската история, кирилометодиевистиката, Македонския въпрос и българските общности в чужбина.