Съдбата на Илия и Димитър Тромпеви и един малък жест към тях...

От

Димитър Панчев

Димитър Панчев, Васил Енчев и Диан Борисов на гроба

Димитър Панчев, Васил Енчев и Диан Борисов на гроба

Публицистичен

🔴Всеки един българин, който някога е присъствал на погребението на близък, неизбежно се е сблъсквал с българската действителност, обладала повечето ни гробищни паркове. Бутнати кръстове, преместени плочи, обрасли до неузнаваемост гробове, боклуци и представители на гробищната мафия са само част от тази действителност. Вместо да ви описваме тази позната до болка действителност, в следващите редове ще ви разкажем накратко как прекарахме няколко часа от нашия следобед в Централните софийски гробища...

❌Гробът на Илия и Димитър Тромпеви в Централните софийски гробища преди промяната.

❌Гробът на Илия и Димитър Тромпеви в Централните софийски гробища преди промяната.


⁉️Първо обаче нека отговорим на най-важния въпрос – Защо го правим? Защо решихме да почистим гробното място на двама забравени от Бога и от българския народ достойни революционери и офицери? Първо, защото ние искрено почувствахме това предизвикателство като наш дълг, и второ, защото двама герои с особени заслуги за българската нация, заслужават повече от боклуци, бурени и забрава. Те заслужават техния пример да бъде показан и да бъде уважен.


🅰️Непосредствен повод за извършването на това начинание беше училищен проект, при който имахме възможност сами да изберем какъв проект да създадем. Кръстихме нашия „Възраждаща се памет“.


🅱️За 2 часа - с едно гребло, градинска лопатка, ръкавици и саксия с цветя, успяхме коренно да преобразим гроба на Илия и Димитър Тромпеви. И двамата родом от Прилеп, и двамата български офицери – майор и капитан. За единият от тях е сигурно, че е бил и в редиците на ВМРО – това е Илия, който заради репресиите след Деветнадесетомайския преврат от 1934, насочени преди всичко към членовете на ВМРО с цел унищожаване на организацията, се самоубива в Петрич.

Промяната

Промяната


❗️Техен родственик – Георги Тромпев, пък е разстрелян десетина години по-късно в родния Прилеп, тъй като е заварен от новата комунистическа власт, която започва яростно преследване на всички българи с изявено българско самосъзнание... Гробът му не е известен.


❗️❗️С почистването на гроба на двамата офицери искаме на първо място да покажем, че не се изисква твърде много време и ресурси, за да извършваме промените, които самите ние желаем и очакваме да виждаме.


❗️❗️На второ място - целим да отдадем своето уважение и признателност към техният живот и дело.

Капитан Димитър Тромпев и Майор Илия ТромпевКапитан Димитър Тромпев и Майор Илия Тромпев

Капитан Димитър Тромпев и Майор Илия Тромпев


❗️❗️На трето - да впишем завинаги имената им в интернет пространството (голяма част от наличната информация за двамата е вписана именно в надгробния им камък) – това постигнахме чрез две статии, които създадохме за Илия и Георги в най-голямата интернет енциклопедия – Уикипедия. Ето линк към статиите за Георги Тромпев и Илия Тромпев.


❗️❗️На последно, но не по важност място искаме да насочим вниманието на българското общество и власти към мизерията и разрухата в гробищните паркове. Тези пространства са не само места за вечен покой на най-различни хора, но там са положени и българи, допринесли с много за българската нация и държава. Това са места с историческа значимост и съхраняват част от националната ни памет.


✅Нашите национални герои, общественици, писатели, доскорошни съграждани и роднини заслужават уважение за борбите и достойните дела, които са сторили през живота си.


⚠️Бъдете част от промяната! Не съзерцавайте, а действайте според силите си! Или както Апостола ни е завещал: „Дела трябват, а не думи!“.

Има още много за вършене!

Има още много за вършене!

Димитър Панчев

Димитър Панчев е ученик в Първа английска гимназия в София. Има задълбочени интереси в областта на българската история - най-вече Македонският въпрос, ВМРО и българските общности в чужбина.

Прочети още

Габровският хумор – нематериално културно наследство

Теодор Сербезов

Приписваните умения на габровци да се пазарят и да пестят от всичко, хитростта и чувството им за хумор, довеждат до създаването на многобройни анекдоти за тях. Много от тези хумористични истории датират още от началото на 20 век, но разсмиват българите и до днес.

Тодор Александров (1881 – 1924)

Димитър Панчев

Македония, като една неделима част от българската история, е раждала много велики герои, които са се борили на всяка цена за българщината и освобождаването на българите първо от турско, а по-късно от гръцко и сръбско иго. Организацията, която се е борела именно срещу робството и чуждестранния терор най-дейно в Македония, безспорно е Вътрешната македоно-одринска революционна организация – ВМОРО. Един от нейните стожери е Тодор Александров.

Дари книга за българите в Македония!

Владимир Чешмеджиев

🇧🇬Обявяваме началото на нова кампания! Нуждаем се от вашата помощ!