Настане вечер - месец изгрее, звезди обсипят сводът небесен; гора зашуми, вятър повее, - Балканът пее хайдушка песен!

- Христо Ботев

Статии на ученици и студенти

Публицистичен

Облагородяването на гробно място на български офицери

Димитър Панчев

Членове на клуб “Родолюбие и отечествознание”, заедно с доброволци, за втори път участваха в облагородяването на гробно място на български офицери.

Публицистичен

Йован Стояновски – деец за българщина в постюгославска Македония.

Димитър Панчев

Интервю между Димитър Панчев и Илия Стояновски за клуб „Родолюбие и отечествознание“.

Публицистичен

Олимпий Панов

Стефан Бакрачев

На днешната дата е роден Олимпий Панов.

Публицистичен

Димитър Миладинов

Димитър Панчев

🔴“Между това моите старания за нашия български език и българските песни, според Вашата поръка, са ненадминати” - из писмо на Димитър Миладинов до Виктор Григорович, Охрид 25 февруари 1846 г. 👉цялото писмо и още много други прочетете по-надолу в материала! 🇧🇬

Публицистичен

84 години от рождението на последния български цар

Стефан Бакрачев

На днешната дата рожден ден празнува Негово Величество Симеон ll Сакскобургготски. Негово Величество е роден в София през 1937 с титлата княз Симеон Търновски. Син е на цар Борис III и на царица Йоанна Савойска, брат на Княгиня Мария Луиза Българска и престолонаследник на българския трон. Произхожда по бащина линия от рода Сакс-Кобург-Гота и от рода на Орлеаните. Прабабата на Негово Величество е Клементина Бурбон-Орлеанска, дъщеря на краля на Франция Луи-Филип. По майчина линия Негово Величество е свързан с италианската кралска династия на Савоите и с черногорската династия. Негов кръстник е генерал Данаил Николаев.

История

Цанко Дюстабанов

Димитър Панчев

Априлското въстание се смята за връхна точка в борбите на българите за освобождение от османска власт. Макар и удавено в кръв, то постига политическата си цел – привлича вниманието на Европа към българските страдания и саможертва. Две години след него идва и Освобождението на България. Между многото светли личности и участници в Априлското въстание е Цанко Дюстабанов. И до днес се помни знаменитата му реч пред турския съд, преди да бъде обесен: